tattoos

Saturday, March 21, 2009

PULUT GORENG

Teringat kisah lama.

Dulu, masa kat UiTM Mama Jessica, roommate akak suka buat pulut goreng ni. Pastu dia kadang² bekalkan sedikit minyak bawang untuk kiterang masak bubur dalam bilik. Adoiiii... rindu sesangat ngan kekawan dan zaman kampus.

Bila terasa rindu (ceh! Macam lagu DAFI ler pulak!! Kecoh kauuu.. :p) akak pun belilah sekilo pulut tu, beli skit cendawan kering, sosej dan udang kering. Lihatlah hasilnya! Lebih kurang macam buat nasi goreng tapi kali ini kita goreng nasi pulut la pulak.



Bahan-bahannya:

  1. Sedikit beras pulut dimasak tanpa santan tapi kalau nak kasi garam tu, boleh.
  2. Bawang putih dicincang halus (akak tak guna bawang merah)
  3. sosej dihiris nipis-nipis
  4. cendawan kering (direndam terlebih dahulu dan dihiris kecil-kecil)
  5. Udang kering (direndam dan ditumbuk kasar)
  6. Sedikit garam dan perasa
  7. Kalau suka boleh guna Sos Tiram tapi kalau guna SosTiram kena kurangkan garam/perasa
Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak bijan. Tumis dahulu bawang putih sampai wangi.
  2. Masukkan sosej, cendawan kering dan udang kering dan kacau rata.
  3. Bila agak-agak dah masak, masukkan perasa/garam/sos tiram. Kacau lagi.
  4. Akhir sekali masukkan pulut yang telah dimasak dan gaul sampai kering. Ikut kadar kering yang dik Non suke ok? Akak suke pulut tu lembap² sket.
  5. Bila dah masak, tekapkan dalam mangkuk/besen/acuan macam buat nasi himpit tu. Tuangkan dalam pinggan besar dan hidangkan. Sedap dinikmati bersama Teh O panas.




Close-up. Sedap nampaknya kannn? Akak bila buat posting ni terliur pulak, rasa²nya ada lagi lebihan pulut mentah dalam gubuk. Hehehhee... Nantilah lepas sembahyang karang baru buat kalo rajin ler... ;)


SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger