tattoos

Tuesday, March 3, 2009

AYAM MASAK MERAH


Hi... Akak datang lagi dengan masakan sempoi. Sempoi² pun licin dik ooiiiii.... ahh, banyak membebel buang masa je kan? Meh ler sini, kite dok rapat² dan salin kalo sudi. Hehehe...

Ayam Masak Merah Bapakku.. (Bapak yang kasi ini resepi. *bangga)
- korang agak² lah ek berapa kg ayam nak buat, hehehee...

Daging ayam - (akak buat 1/2 kg)
bawang merah - 5 biji
bawang putih - 3 biji
cili boh - satu sudu teh
serai - 2 batang
halia - 3 cm
lengkuas - 3 cm
sos cili - 4-5 sudu makan
serbuk kunyit
garam
gula


Cara-cara:

1. Daging ayam dipotong kecil² pastu gaul ngan garam dan serbuk kunyit dan goreng setengah masak dan ketepikan.

2. serai, lengkuas, halia, bawang merah, bawang putih dikisar halus

3. Tumis semua bahan yang dikisar tadi beserta dengan cili boh. Sapa tak suka pedas, takyah boh cili boh tu pun boleh.. cili boh ko bleh blah hahahahha.....

4. Masukkan air sikit agak² la dalam segelas ke, pastu biarkan menggelegak sekejap kemudian baru masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.

5. Lepas ni uols bolehlah sesuaikan rasa masuk garam, gula, sos cili dan masak sampai daging ayam tu empuk.

6. Bila dah masak hidangkan dengan taburan bawang goreng dan kacang pis.


Gambo kat atas tu abaikan aje, akak lupa beli kacang pis punya pasal... hehehehe.., masakan ni akak buat untuk ulangtahun perkahwinan akak, makan sefamili je dikkk. Oklah. Bebaiiii!!!




SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger