tattoos

Monday, February 9, 2009

PUCUK PAKU TUMIS


Adeh deh deh.... :p Pulau Pucuk Paku di Lautan Kuah Bercili.... Sian paku tu sib baik tak tumbang. Lauk tengah hari minggu lepas ni, laki akak suka kuahkan nasi ngan kuah ni. Jadi tak heranlah kuah dia extra sikit.

Ikan bilis, cili padi, bawang merah dan bawang putih tumbuk halus pastu tumis. Bila dah garing masukkan aje cuk paku tu dan balik-balikkan. Kasi air sikit untuk cepat masak. Bila dah nampak lembut masukkan garam dan perasa. Tak lama goreng cuk paku ni sebenarnya.

Oh ya, kuah tu kemerahan sikit sebab cili dah abis, akak campakkan aje sesudu besar serbuk cili. Alah, sama lah tu..hehehehe.. boleh pakai dik oiiii....

Anyway, kat Sarawak ada paku 'Midin' dan paku 'Uban' kiterang panggil. Kat rumah kiterang jarang2 dapat beli paku ni, jarang beli hehehehe.. Lagipun pucuk paku yang kat atas ni jugak yang senang didapati.

.... hmm tengah pikir nak masak apa untuk lunch besok? Ok, babaiii..

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger