tattoos

Sunday, August 10, 2008

PRATHA PUFF AYAM


(foto dicilok dari My Kitchen Snippets Food Gallery.)


Ha, tentu uols suka makan puff kan? Nak-nak doh dia menggebu naik tapi tak syiok kalau terlalu berminyak. Tak sihat jugak. Kadang-kadang payah jugak nak menguli bagai bagi ibu-ibu yang bekerja macam aku. Jadi, alternatifnya ialah; menggunakan Pratha segera cap KAWAN!!!! Dalam 2 peket pratha segera tu bolehla dapat dalam 20 keping puff. Kalo nak kecikkan (jimatkan) lagi, sekeping pratha tu bolehla dibagi 3. Intinya ikutlah selera masing-masing. Nak buat savoury boleh, manis pun boleh Jah oiii… Boleh buat inti macam Apple Struddle, karipap, sardin, sosej, ayam dan macam-macam lagilah. Kali ini aku buat inti guna isi ayam yang dicincang. Jom kita lihat bahan-bahannya.


Pratha segera Cap KAWAN


Telur 3 biji


Isi ayam dicincang 500 gram


Sayur campur didadu (dalam peket frozen) 500 gram


Serbuk perasa /garam/ lada sulah


Bawang besar, bawang putih


2 sudu makan sos tiram


Sedikit tepung jagung



Cara membuat Inti:

Tumiskan dulu bawang-bawang yang sudah dicincang halus sampai wangi dan layu.
Masukkan isi ayam cincang dan gaul rata.
Bila ayam dah empuk masukkan sayur campur. Gaul sebati.
Masukkan sos tiram, serbuk perasa, garam, lada sulah.
Pecahkan 2 biji telur
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan gaul sampai pekat.


- Letakkan sedikit inti pada Pratha tadi.

- Lipat dan gunakan garpu untuk mengelim hujung pratha.

- Telur yang sebijik lagi dipukul dan sapukan atas pratha dan bakar.

- Suhu: 250 darjah celcius, Tempoh: 15 minit atau sampai pratha garing kekuningan.


Senang tak? Selamat menikmati keranggupan pratha puff, so kita enjoy!!



No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger