tattoos

Friday, June 12, 2009

DAGING MASAM MANIS

Oh ya, mungkin masih sempat rasanya akak mengucapkan selamat menyambut perayaan Gawai Dayak kepada kawan-kawan yang merayakannya.


Nampak gambar yang jelas dan tak jelas ni? Hahaha... jangan hairan ye. Perhatikan sebelah kanan tu, haaaaaaaaa.. itulah daging masam manis yang akak buat dan mendapat sambutan hangat... 2 kg daging dik oiiii licin kena pelingkup di hari pertama!! Akak pun heran jugak, buatnya tak susah mana pun, sempoi je...

Bahan-bahan yang akak pakai sempoi aje, takde cili hiris bagai sebab takut pedas sangat kannn.

Daging lembu dihiris jangan nipis sangat - direbus dengan pewarna merah sampai empuk
Bawang putih - kisar
Bawang Merah - kisar
Cili kering - kisar
Halia - kisar
Sos Tiram
Sos Tomato
Sos Cili
Bawang Bombay dihiris bulat
Asam jawa segenggam diambil airnya dan tapis
rempah tumis


Cara-caranya;

Tumis semua bahan2 kisar serta rempah tumis sampai naik wangi dan smerbak satu dapur.

Masukkan daging yg telah direbus terlebih dahulu dan gaul rata

masukkan semua sos dan air asam jawa, kacau sampai agak kering

Masukkan pula bwg bombay yang dihiris bulat dan kacau lagi

masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa anda.

DAh siap dahhh!


Haaa..tengokla daging masam manis versi KakHanieliza , menyelerakan bukann?? Akak sukerrr!!!


SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger