Hola! Como estas?
Ek eleh, ngengadanya cakap Spanish, kalo tau reti takpe jugak. Hahaha... OK. Lama tak makan udang. Nasib dalam peti ais ada sekilo udang, sedang-sedang gak besarnya. Moh ler kite sama2 masak.
Bahan-bahan:
Udang galah atau apa2 udang (dikopek habis kulitnya, tapi kalo korang suke biarkan mcm tu pun OK jugak)
cili kering -
bawang merah
bawang putih
serbuk kunyit
serai
halia
sos cili
gula
garam
Cara-caranya:
1. Tumbuk halus bawang merah, putih, halia, cili kering. Jangan lupa ketuk serai sedikit. Tumis semua bahan-bahan kisar tadi. Masukkan juga serbuk kunyit juga ya.
2. Agak-agak bila dah kering dan bau nya bangkit semerbak, masukkan udang tadi.
3. Udang ni memasaknya tak lama, bila agak2 nak masak tu, masukkan sos cili, gula dan garam.
4. Sesuaikan rasa dan bila dah kering bolehlah diangkat dan dihidangkan.
SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA!!
Ek eleh, ngengadanya cakap Spanish, kalo tau reti takpe jugak. Hahaha... OK. Lama tak makan udang. Nasib dalam peti ais ada sekilo udang, sedang-sedang gak besarnya. Moh ler kite sama2 masak.
Bahan-bahan:
Udang galah atau apa2 udang (dikopek habis kulitnya, tapi kalo korang suke biarkan mcm tu pun OK jugak)
cili kering -
bawang merah
bawang putih
serbuk kunyit
serai
halia
sos cili
gula
garam
Cara-caranya:
1. Tumbuk halus bawang merah, putih, halia, cili kering. Jangan lupa ketuk serai sedikit. Tumis semua bahan-bahan kisar tadi. Masukkan juga serbuk kunyit juga ya.
2. Agak-agak bila dah kering dan bau nya bangkit semerbak, masukkan udang tadi.
3. Udang ni memasaknya tak lama, bila agak2 nak masak tu, masukkan sos cili, gula dan garam.
4. Sesuaikan rasa dan bila dah kering bolehlah diangkat dan dihidangkan.
SELAMAT MEMBACA & SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment